הפועל בנק יהב י-ם מכבי Playtika תל אביב בני PenLink הרצליה הפועל "שלמה" תל אביב הפועל קבוצת נתנאל חולון הפועל Rivulis גליל עליון הפועל עפולה
עירוני חי מוטורס נס ציונה הפועל גלבוע גליל אליצור BRIGA נתניה מכבי קבוצת כנען רמת גן עירוני לאטי קריית אתא הפועל שובל חיפה הפועל אלטשולר שחם ב"ש/דימונה

מאוסטרליה באהבה: הלהיט של הליגה

25/03/2023
מאוסטרליה באהבה: הלהיט של הליגה
יותר ויותר שחקנים בשנים האחרונות מגיעים אלינו מהליגה האוסטרלית, דן שמיר ומנכ"ל הפועל אילת איציק כהן סיפקו את נקודות המבט שלהם על הטרנד החדש

--- מאת דביר וינוגרד ---

"שחקן טוב יודע איפה הוא צריך להיות על המגרש, שחקן גדול יודע בכל רגע נתון איפה כל השחקנים האחרים נמצאים על הפרקט" אמר אדם סנדלר בתפקידו כסקאוטר - סטנלי שוגרמן בסרט הנהדר "השיחוק", שיצא בשנה שעברה. כמה קשה למצוא שחקן שכזה? מאוד, אך כל סקאוטר באשר הוא עושה את המיטב בכדי להביא לקבוצתו את השחקנים הטובים ביותר במגבלות המחיר והתנאים האפשריים. במשך שנים לא מעטות בליגת ווינר סל, הפתרון העיקרי לכך היה חיפוש אחר שחקנים צעירים מהג'י ליג, שרעבים לקבל הזדמנות באירופה ולהרוויח כסף במידה ראויה, אבל בשנים האחרונות חלו שינויים בתוכניות.

החל משנת 2020 המצב בליגת הפיתוח האמריקאית השתנה באופן דרמטי, בעקבות הקמת איגוד שחקנים, שהביא לעלייה דרסטית בשכר השחקנים במהלך שלוש השנים האחרונות. כיום, משכורת הבסיס בג'י ליג עומדת על 40,500 דולר בעונה, אך שחקנים שחתמו בהמלך העונה על חוזה 10 ימים עם קבוצת NBA, יכולים להגיע לבונוסים של 50 אלף דולר, ואלו שחתומים על חוזה דו צדדי כבר מגיעים לחוזים שמנים בהרבה של כחצי מיליון דולר לעונה (חצי ממשכורת המינימום של רוקי בליגה הטובה בעולם). השינוי המשמעותי גרם באופן ישיר לקבוצות רבות באירופה לחשב מסלול מחדש ולחפש אחר מציאות בליגות אחרות. בליגה שלנו, כפי שנראה, הסחורה החמה או "הטרנד החדש" אם תרצו, היא הליגה האוסטרלית. לא פחות משישה זרים ששיחקו אשתקד בליגה האוסטרלית, פוקדים את אולמות הכדורסל בארץ העונה (ג'רל מרטין, אקסבייר מנפורד, מנג'וק מתיאנג, אנטוניוס קליבלנד, קוואט נוי, רוברט פרנקס), כאשר למעשה, מדובר בכמות הגדולה ביותר ביחס לשאר הליגות מהם הביאו הקבוצות הישראליות שחקנים העונה (אחריה ניצבת הליגה הטורקית, כאשר חמישה זרים שכיכבו שם בעונה שעברה, נמצאים כעת בליגת ווינר סל).

ביחס לנתון מפתיע זה, עולה ששאלה ברורה – מאיפה הגיעה פתאום הליגה האוסטרלית ומהן הסיבות להתלהבות הישראלית? בכדי לענות על השאלה שוחננו עם דן שמיר, כיום, עוזר מאמן ארמאני מילאנו, שמכיר את הליגה האוסטרלית על בוריה (שימש כמאמן ניו זילנד ברייקרס במשך שנתיים וחצי) ועם מנכ"ל הפועל "יוסי אברהמי" אילת, אצלה מככבים שני זרים ששיחקו העונה בליגה זו, בכדי לשמוע את נקודות מבטם השונות על התופעה המפתיעה.


מנפורד, חלק מהתופעה

"האולם הכי בייסיק שם הוא כמו היכל שלמה"

ראשית, ניסינו להבין מה גרם לליגה האוסטרלית, שלפני כעשור לא הייתה נחשבת כלל ליעד רלוונטי עבור שחקנים, להפוך לכל כך פופלרית. את השינוי המשמעותי שעברה הליגה הסביר שמיר: "הליגה התחילה להשתנות כאשר היא עברה לבעלות פרטית. זה גם סיפור קצת מוזר כי הרי אוסטרליה היא מעצמת ספורט ומעצמת כדורסל. הנבחרת היא מהטובות בעולם ויש שם שחקני NBA, אבל הליגה לא המריאה התחילת הדרך.  לפני שמונה שנים, בשונה מכל הליגות האחרות בעולם, בהן הליגה היא מתוקף גוף ציבורי, הליגה כאמור עברה לבעלות פרטית והיא עובדת כעסק, היא לאט לאט התחילה להשתפר, עשו שם כל מיני שינויים והכסף מתחיל לגדול. עכשיו יש שם גם חוזי טלוויזיה, יש שם בעלים טובים ברוב הקבוצות, יש קהל, מתקנים ברמה גבוהה ובהתאם גם השכר עולה וכך גם השחקנים שמגיעים. יש שם שחקנים שברזומה שלהם יש קבוצות יורוקאפ, בחירות סיבוב ראשון בדראפט, זאת ליגה שמתחרה שווה בשווה עם כל הליגות באירופה".

עד כמה המתקנים באוסטרליה ברמה גבוהה והאם יש גם ביקוש מצד הקהל? על כך פירט שמיר: "בסדרת הגמר שהייתה עכשיו בין הברייקרס (אותה מאמן מודי מאור) לסידני היו אולמות מלאים, האולם של סידני הוא אולם ענק עם 18,000 מקומות בסטנדרטים של NBA, בעוד האולם בניו זילנד הוא משהו כמו 9,000 מקומות. רוב האולמות שם בסטדנרטים מאוד גבוהים ברמת היורוליג וה-NBA, למשל במלבורן, סידני, פרת' וניו זילנד. יש קבוצות עם אולמות קצת פחות ברמה, אבל בא נגיד שגם האולם הכי בייסיק שם הוא משהו כמו היכל שלמה. ככה שיש שם מתקנים מאוד טובים וזאת מדינה מאוד מסודרת מבחינת התשתית הספורטיבית. אבל זה משני, מי שמכיר את הליגה הזאת רואה את זה בעיניים, אמנם יש שם רק שלושה זרים בכל קבוצה אבל מגיעים לשם שחקנים זרים הרבה יותר איכותיים מבעבר, הרבה שחקנים אוסטרלים שאולי בעבר הרחוק היו משחקים במקומות אחרים - עכשיו כן הולכים לשם כי יש שם חוזים יותר טובים. רמת הכישרון והרמה הכללית עלתה באופן חד משמעי".


שמיר, "ליגה שמתחרה שווה בשווה עם כל הליגות באירופה"

כהן מנגד, לא חולק על רמתה של הליגה האוסטרלית, אך מסביר כי החתמת השחקנים דווקא מיעד זה היא אינה תוצאה של התמקדות מכוונת: "אנחנו לא מתמקדים דווקא בשוק האוסטרלי, מה שקרה זה שבמהלך העונה לא הצלחנו למצוא שחקנים, כי קייסי, מצ'אדו וגם פטוואי שכבר התאושש, נפצעו. השוק באירופה היה מאוד קשה, קבוצות לא שיחררו, שזה בעיקר בגלל שהתנאים של הג'י ליג השתנו - השכר שלהם עלה והיום באמת הם יכולים להרביץ טור של 100 אלף דולר בעשרה ימים. מה שקרה זה שבסביבות פברואר, בדקנו איזה ליגות מסתיימות בקרוב. ראינו שהסינית מסתיימת רק מרץ, הג'י ליג רק עוד מעט נגמר והאוסטרלית כבר הגיעה לסיומה אז החתמנו משם שחקנים. באופן כללי, מבחינת סקאוטינג יש לנו את המאגר שמות שלנו במשך שנים, ובנוסף, יש סוכנים שמציעים לנו כל מיני שחקנים וככה זה מתנהל". מי מרכיב את מערך הסקאוטינג של הדרומיים? על כך השיב כהן: "מערך הסקאוטינג שלנו כולל - אותי, את היו"ר טל פנחס ואת אבי בן שימול, אנחנו נותנים למאמן את השמות, אבל הסיפור של אוסטרליה היה מכורח הנסיבות, זה לא איזושהי התמקדות מכוונת".

על עניין הטיימינג של ההחתמות (ארבעה מתוך ששת הזרים הוחתמו באמצע העונה) הוסיף שמיר: "הרבה קבוצות צריכות שחקנים במהלך העונה בין אם זה לפני הפלייאוף, מאבקי הישרדות או בעקבות פציעות של שחקנים, ולכן הרבה מאוד שחקנים עושים את המעבר גם לאירופה. בשנים האחרונות זה קורה גם יותר לכיוון הליגה הישראלית. אני יכול להגיד לך שיש גם הרבה שחקנים שאני יודע שקיבלו הצעות מאוד יפות באירופה וסירבו, כי הם מחליטים לא לשחק ואולי להסתכן בפציעות. הם מוותרים מן הסתם כי החוזה שלהם שם מאוד מכובד (כי השכר שם עלה משמעותית) והם יכולים להרשות לעצמם לוותר על עוד כסף, אבל גם יש בזה משהו שהוא בסך הכל בריא - לשחק חצי שנה ואז לנוח. יש גם ליגות מקומיות באוסטרליה וניו זילנד ברמה יותר נמוכה שמאפשרות גם לשחקנים האלה לשחק כדי לא להיות במנוחה יותר מדי זמן. קח למשל את ברייס קוטון, זר ברמה מאוד גבוהה שמשחק היום בפרת' ושיחק בעבר ביורוליג באנדולו אפס. הוא המון שנים שם, מאוד נוח לו עם הדבר הזה, לשחק חצי שנה, אחרי זה לנוח חודש וחצי ואז להתאמן לבד ולבוא מוכן לעונה שאחרי זה, לגמרי אפשר להבין אותו".


כהן מימין, "ההתפתחות של הג'י ליג שינתה את המצב" 

קו אילת-אוסטרליה

בשבוע שעבר אחד מכוכביה החדשים של אילת, מנג'וק מתיאנג האוסטרלי, שהגיע מקבוצת אילווארה הוקס המקומית, העמיד שורה סטיטיסטית משוגעת של 22 נקודות, 24 ריבאונדים, 5 חסימות ומדד 44 (שלושת הנתונים האחרונים מהווים שיא עונתי בליגה), כשהוא למעשה, השחקן הראשון בעשור האחרון שרושם דאבל-דאבל של 20-20 ובשלושת המשחקים האחרונים שלו במדי הכחולים הוא משמ כ"משאבת ריבאונדים" עם ממוצע של 19 כדורים חוזרים למשחק.

הופעתו של מתיאנג לא נעלמה גם מעיניו של שמיר, שאמר: "כמעט כל זר שמשחק בקבוצות בליגה האוסטרלית הוא זר לגיטמי לחלוטין בליגה הישראלית, ראינו עכשיו שיש גם כמה אוסטרלים שמגיעים, מן הסתם מנגו מתיאנג שיש לו את הסיפור הספציפי שלו - הוא עבר פציעה קשה, לא שיחק תקופה ארוכה, אבל הוא שחקן ברמה גבוהה מאוד וכמובן ראינו איזה משחק מדהים הוא נתן השבוע. ראיתי שגם קוואט נוי, שהוא אוסטרלי, חתם באתא. מבחינת הזרים, הרבה מהם שחותמים בליגה האוסטרלית הם שחקנים שקבוצות אירופאיות מתחרות עליהם בתחילת העונה אבל הם מעדיפים ללכת לאוסטרליה. כשהם מסיימים את העונה שם, הם עדיין בכושר, אתה יודע בדיוק מה הם עשו שם ואז זה זמן טוב מאוד לקבוצות להביא אותם לארץ".    


מתיאנג, "שחקן ברמה גבוהה מאוד"

בנוסף למתיאנג, גם אנטוניוס קליבלנד שהגיע לפני כחודש לאילת מסתמן כמציאה אמיתית וכמי שאחראי באופן משמעותי על המומנטום החיובי בו נמצא המועדון, כאשר הקבוצה ניצחה בשלושה מתוך ארבעת המשחקים בהם שותף, כמות ניצחונות זהה לזאת שהשיגו האילתים ב-16 המחזורים הראשונים. הגארד שמעמיד 17.8 נקודות, 4.3 ריבאונדים ו-4.5 אסיסטים, עד כה, נראה כעוד החתמה יפה של מערך הסקאוטינג המרשים של הדרומיים שהביא לארץ במהלך השנים שחקנים כמו: ג'ו רגלנד, אלייז'ה בראיינט, סולימאן בריימו, קייסי פריית'ר וג'יי פי טוקוטו, כאשר השניים האחרונים גם הם הגיעו מהליגה האוסטרלית.

על הרזומה הנאה של מערך הסקאוטינג האילתי אמר כהן: "אני לא יודע להגיד אם זה המקום, מה שכן, יש לנו כבר כמה שנים מערך סקאוטינג טוב מאוד. אנחנו מסתכלים כל הזמן על הרשימות והמאגר שיש לנו משנים קודמות של שחקנים שכדאי לעקוב אחריהם. כך למשל אם אתה מחפש פוינט גארד, יש לנו רשימה מסודרת בה אנחנו יכולים לראות על פי מאגר השמות מי הכי מתאים. שלושתנו (כהן, פנחס ובן שימול) כל הזמן משדרגים את זה ומעדכנים על כל שחקן, מה הממוצעים שלו, האם הוא עבר באמצע שנה או לא, האם הוא עבר פציעות או לא וכמובן הכי חשוב - מה האופי שלו, שבמקרה כזה אנחנו לפעמים נעזרים באנשי מקצוע חיצוניים כדי לברר באופן פרטני על השחקן".


קליבלנד, מוביל את אילת לדרך חדשה

פריית'ר שהוזכר כאמור, זכור היטב לחובבי הכדורסל הישראלי כמי שסיפק עונת שיא לפני כשנתיים (2020/21) ואף נבחר למצטיין העונה של ליגת ווינר סל, אך נפצע ממש ברגע השיא של העונה ומאז לא שב לשחק כדורסל בשל פציעות טורדניות. הגארד המוכשר, שכאמור כיכב גם בליגה האוסטרלית, נמנה עדיין על סגל האילתים בצעד מכובד מאוד של המועדון. על כך סיפר המנכ"ל שנכנס לתפקידו העונה: "לפני שנתיים הוא היה פה ועשה עונה אדירה, הוא קיבל חוזה ממש לאחר שנפצע, היו"ר פנחס והעמותה החליטו שהוא חלק מהמועדון וגם בשנה שהוא לא שיחק, אירחו אותו ואת המשפחה שלו ועשו הרבה דברים כדי לתת לו את כל הגיבוי. השנה ציפינו שהוא יחזור, אך לצערנו זה לא קרה כי הוא נפצע. אבל זה המועדון שלנו, אנחנו יודעים להתנהל בצורה מאוד מכובדת עם שחקנים, יש הרבה שחקנים שמתחברים למועדון, הוא אחד מהם וזה דבר שמאוד חשוב פה לאנשים. לכן גם היום עד סוף העונה הוא חלק מהמועדון".

באופן מצער, לגבי מועד חזרה אפשרי של השחקן, השיב כהן: "אני לא רוצה סתם לזרוק, זאת כבר פציעה שלישית שלו והוא גם בגיל לא קל, אחרי כל כך הרבה פציעות, אבל אי אפשר לדעת, ראיתי שחקנים שחוזרים ושחקנים שלא חוזרים, אבל אני מאחל לו שיחזור ובגרסה הכי טובה שיכולה להיות. הוא שחקן ברמה הכי גבוהה שיש והלוואי שזה יקרה, אבל לצערי אין לי תשובה לגבי זה".


פריית'ר, "התחבר באופן מיוחד למועדון"

קוסט טו קוסט

אם חשבתם שבכל הנוגע למעבר מאוסטרליה לליגת ווינר סל, מדובר בכרטיס טיסה חד צדדי. אנא חשבו מסלול מחדש. נדמה שהתופעה שהנחיתה כאן מספר רב של שחקנים מאוקיאניה יצרה תופעת נגד, בה זרים רבים מהליגה שלנו עוברים לשחק דווקא שם. שמיר באופן טבעי, הביא לשם בתקופתו בברייקרס (2019-2022) את סק הנרי, סקוטי הופסון, קורי וובסטר והנדוניה הפרטית - גלן רייס ג'וניור (ששרד במועדון לתקופה קצרה בלבד כמובן), אך גם בעונה האחרונה ניתן היה לראות תנועה ערה של אמריקאים ששיחקו בישראל בעבר אל עבר אוסטרליה, ביניהם בין היתר: טיישון תומאס, טים סוארס (זכה באליפות לפני שבוע), דרק פרדון (הפסיד באותו הגמר), גארי בראון רמירז ומילטון דויל. ככל הנראה, הסיבה המרכזית לנקודת ממשק זו ולהגעתם של שחקנים אלו הינה בעיקר העובדה כי ניתן לרשום שלושה זרים בלבד כפי שציין שמיר, שמקבלים שכר גבוה פר עונה, שנחשבת לקצרה באופן יחסי.

כמו כן, יש לציין, כי בליגה האוסטרלית ישנה פרצה המאפשרת לרשום ארבעה זרים בכל קבוצה, אך רק במקרים מיוחדים, על כך פירט שמיר: "אחד הדברים שהם עשו זה לאפשר זר רביעי לכל קבוצה בתנאי שזה שחקן צעיר שיש לו פוטניצאל להיות בחירת דראפט גבוהה, כלומר בחירת סיבוב ראשון בשנה שלאחר מכן, כך שיש להם חוזה עם הליגה ולא עם הקבוצה. אם לאחר מכן, השחקן נבחר בדראפט, הקבוצה והליגה מתחלקים בביי אאוט. אצלי היה את אר ג'יי האמפטון שהיה סביבו הייפ גדול (לאחר מכן נבחר במקום ה-24 בדראפט 2020) ואנחנו עשינו את זה כמעט כל שנה כצעד כלכלי. גם היום זה קיים, אמנם הפרוספקטים האמריקאים נשארים בשנה שנתיים האחרונות בעיקר במחוזות ארה"ב בגלל כל מיני שינויים כספיים, אבל יש שם העונה לא מעט צרפתים ואירופאיים, ככה שזאת לגמרי ליגה אטרקטיבית עם חשיפה שמאפשרת אופציה להגיע ל-"NBA.


סוארס חוגג במדי נס ציונה אשתקד, לפני שבוע חגג אליפות באוסטרליה

כשנשאל שמיר, האם לדעתו יותר שחקנים מאוסטרליה יעשו את דרכם גם ליורוליג, בדומה לזרים רבין מהליגה שלנו, השיב: "כבר הגיעו משם ליורוליג, פשוט ביורוליג זה קצת יותר נדיר, כי ה'פול' (המשיכה) של השחקנים הוא שונה, למשל, אנחנו חיפשנו שחקן לפני חודש בערך, כשהחתמנו בסוף את שבאז נפייר. מן הסתם קבוצת יורוליג שרוצה להתחרות ברמה שלה - הפול של השחקנים הוא קצת יותר מצומצם, אבל זה בהחלט יכול לקרות כמו שזה קרה לא מעט גם לשחקנים ששיחקו בישראל".

אם כן, נראה כי ישנן נקודות ממשק רבות בין הליגות, גם אם אינן מכוונות, שתורמות רבות לכל הצדדים. ניתן לתהות האם הלהיט האוסטרלי יימשך כאן גם בשנים הבאות כמו שנדמה, או שמא נחזור לתקופה שלפני עשור בה הסחורה החמה הייתה שוק השחקנים הדרום אמריקאי (כדוגמת דונטה סמית' ופול סטול), ואולי בכלל יימצא פתרון אטרקטיבי אחר לשינויי השוק הרחבים שמתרחשים בעקבות המהפכה בג'י ליג. דבר אחד בטוח, על הסקאוטרים של קבוצות הליגה ניתן לסמוך - תשע קבוצות שייצגו אותנו בכבוד במפעלים האירופיים העונה זה לא בא ב(כדו)רגל, כאשר שלוש מתוכן עדיין עושות חיל ונמצאות בכושר נפלא שבהחלט משאיר לכולנו טעם של עוד ומותיר פתח לחלום על תארים בינלואמיים העונה.


מרטין, גם הוא הגיע מאוסטרליה, יש סיבות לאופטימיות

 

האפליקציה של ליגת WINNER סל

הורידו עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו ותוכלו להיות איתנו בכל מקום, לעקוב אחרי המשחקים אונליין ולהיות ראשונים לקבל את כל המידע על ליגת WINNER סל
facebook twitter instagram youtube
מנהלת ליגת העל בכדורסל